PRVA ŽNHL

Nogometašice Rijeke ostvarile svih pet pobjeda

Utorak, 12. listopada 2021. 09:59 Napisao  I. V.

Kada imaš svoje igračice od najmlađih selekcija, samo je pitanje vremena kada će se iskazati kvaliteta, kaže Robert Krznarić

Petra Mikulica (Rijeka) na meti stranih klubova
Petra Mikulica (Rijeka) na meti stranih klubova

Nogometašice Rijeke postale su hit domaćeg prvenstva, prvi put otkada igraju u Prvoj HNL u pet utakmica ostvarile su pet pobjeda.

ŽNK Rijeka zadnjih godina pretežito je vrludala između prve i druge lige, u čemu je tajna uspjeha ove sezone?

- Ovo je mlada ekipa koja je pet godina zajedno, riječ je o generaciji koje su bile prvakinje u kadetskom uzrastu. Uz nekoliko starijih igračica, stvorili smo spoj mladosti i iskustva, znali smo da ćemo svima biti težak protivnik ove sezone. S ovim igračicama počeo sam raditi prije pet, šest godina, danas imamo okosnicu ekipe sastavljenu od domaćih igračica. Samo su dvije cure izvana, Daniela Veleska i Melisa Ciglarić. Nismo mi ciljano doveli pojačanje, tako se dogodilo. Veleska je s obitelji došla iz Makedonije, njezini su roditelji dobili posao u Rijeci, a Ciglarić je upisala fakultet u Rijeci. Sve su ostale cure potekle u našoj školi nogometa zajedno s nešto iskusnijom Dunjom Štokan. Kada imaš svoje igračice od najmlađih selekcija, samo je pitanje vremena kada će se iskazati kvaliteta. Moramo mi još odigrati teških utakmicu u ligi, nama je najvažnije ostati u ligi iako smo to već praktično ostvarili nakon pobjede protiv Međimurja u zadnjoj utakmici, kaže Robert Krznarić, dugogodišnji trener u ŽNK-u Rijeka.

Prvu ekipu vodi trenerica Tihana Nemčić?

- Suradnja s Tihanom je jako bitna, mislim da je bolje da ekipu vodi trenerica. Tihana je već vodila ekipu, kada smo igrali prvu ligu. Radila je sa mnom u reprezentaciji, dobro se znamo, doveli smo je jer poznaje problematiku, zna da imamo malo kadetkinja, pa moramo kombinirati s ekipama u sezoni.

Ova generacija kroz seniorske rezultate potvrđuje najave da ima nekoliko izrazito darovitih igračica?

- Ove su igračice selekcionirane prema modernim parametrima, ne samo prema talentu nego i prema fizici. Ema Šulentić i Petra Mikulica vrlo su brze igračice, koje svakome mogu napraviti probleme. Igramo u sustavu koji smo prilagoditi profilu igračica, igramo s tri stopera otraga, jer imamo brze bokove koje moramo iskoristiti. U zadnjoj utakmici protiv Međimurja zapravo smo odigrali najslabiju utakmicu ove sezone, ali su njih dvije opet bile prevaga.

Možete li ikako zadržati ovako darovite igračice, koje su tek počele igrati ozbiljan nogomet?

- Možemo ih zadržati jedino da potpišu za neki strani klub pa da ostanu kod nas na posudbi. Osim Splita u Hrvatskoj nema kluba u kojemu bi se mogle normalno razvijati, ali njima je problem što je hrvatska liga slaba za njihov razvoj, pravilno se mogu razvijati samo kroz europske utakmice.

Slijedi stanka zbog nastupa reprezentacije, a onda u Splitu igrate utakmicu protiv daleko najjače hrvatske ekipe?

- Split je jedina profesionalna ekipa u Hrvatskoj, to su cure koje žive od nogometa, treniraju dvaput dnevno što se najbolje vidjelo u derbiju u Osijeku, gdje su dobile 4:0. Imaju pet, šest strankinja od kojih samo dvije smiju igrati u prvenstvu, daleko su one jače od nas fizički, puno su iskusnije, teško im možemo parirati u duelima. S druge strane, ako se dobro zatvorimo, Mikulica i Šulentić i njima mogu stvoriti probleme. Ali ne treba letjeti, samo se nadam da nećemo doživjeti težak poraz kao ostale ekipe.

Utakmica 5. kola: Rijeka - Međimurje 3:0 (Veleska 14, Šulentić 36, Mikulica 56)
RIJEKA: Vidović, Jović, Pavlović, Cuglarić, Veleska (59 Marov), Mikulica (83 Jelušić), Branković (83 Jahić), Mišković Vlastelica, Štokan (73 Jurić), Šulentić

Fotogalerija Rijeka - Međimurje