DRUGA NL

Igrači mogu slobodno otići ako nisu pod ugovorima

Srijeda, 06. prosinca 2023. 20:04 Napisao/la  SC

Igračima u nižim ligama ništa se nije promijenilo, pročitajte u čemu je razlika između profesionalaca i amatera

Igrači  mogu slobodno otići ako nisu pod ugovorima

Tijekom idućeg zimskog prijelaznog roka igrači koji nisu pod ugovorima u prvim trima rangovima stekli su pravo svojevoljno otići iz klubova.

Članak 17. Pravilnika o statusu igrača i registracijama definira ishodovanje istupnice, u točki 5. između ostalog piše sljedeće:

- Ako je istupnica zatražena u ljetnom prijelaznom roku do 31. srpnja za sve igrače i u zimskom prijelaznom roku do 01. veljače ako su je zatražili igrači kluba HNL, Prve NL, Druge NL i Prve HNLŽ i igrači koji te natjecateljske godine nisu stariji od 18 godina, ako ne postoje smetnje predviđene ovim Pravilnikom ili drugim općim aktima HNS, klub je obvezan omogućiti igraču istupnicu.

To u županiji znači da su igračima Rijeke, Orijenta, Opatije, Grobničana ili Krka koji nisu pod ugovorima, klubovi u zimskom prijelaznom dužni ispuniti zahtjeve za izdavanje istupnica u razdoblju do 15. siječnja do 1. veljače.

Igračima Treće HNL - Zapad i u nižim ligama ništa se nije promijenilo u statusima tijekom zimskog prijelaznog roka.

U Glasniku 50 objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o statusu igrača i registracijama, koji definira statuse profesionalaca i amatera.

Članak 1.
U članku 2. stavku 1. Pravilnika o statusu igrača i registracijama (Glasnik HNS br. 26/23 i 39/23) mijenja se točka 2. i glasi:
„2. igrač je ili amater ili profesionalac te je nogometaš koji je registriran za klub koji pripada nekom od nacionalnih nogometnih saveza koji je član FIFA-e
a) profesionalac je igrač koji ima pisani ugovor s klubom kojeg je registriralo nadležno tijelo nogometne organizacije i koji je za svoje igranje plaćen više nego što iznose njegovi stvarni troškovi, odnosno 3000 eura neto godišnje ili više.
b) amater je igrač koji za svoje igranje nije plaćen više nego što iznose njegovi stvarni troškovi, odnosno koji je plaćen manje od 3000 eura neto godišnje.“

Drugim riječima, amater nije igrač koji mjesečno zarađuje od 250 eura neto naviše.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.