PGŽ klubovi pojma nemaju o razgovorima oko preustroja natjecanja u Središtu Rijeka

Ponedjeljak, 28. studenog 2022. 18:39 Napisao/la  Igor Vranić

Izvjesno je da Četvrta NL NS Rijeka postaje besmislena ako je istarski klubovi više ne žele igrati u ovakvom sazivu

PGŽ klubovi pojma nemaju o razgovorima oko preustroja natjecanja u Središtu Rijeka

Ustroj Treće HNL - Zapad iduće sezone neće se mijenjati.

Međužupanijska liga u Središtu Rijeka u ovakvom sazivu postoji više od pola stoljeća, koliko zajedničku ligu tradicionalno igraju primorsko-goranski, istarski i lički klubovi.

Štoviše, ista je liga čak i u bivšoj državi u jednom razdoblju previranja imala status treće lige u kojoj su igrali svi najbolji klubovi osim prvoligaša Rijeke.

Sadašnje Središte Rijeka u tom razdoblju nije imalo drugoligaša, bilo je to razdoblje prije nego što su u bivšoj državi ustrojene četiri međurepubličke treće lige.

Ni nakon toga današnji ustroj treće lige u Središtu Rijeka nije izgubio na značaju i kvaliteti!

 Primjerice, u zapadnoj međurepubličkoj ligi u sezoni 1988/89 iz današnjega Središta Rijeka igrao samo Orijent, u istoj ligi zajedno sa slovenskim i bh-klubovima tada je igrala većina sadašnjih i bivših hrvatskih prvoligaša (Lokomotiva, Varteks, Inter Zaprešić, Gorica, Zadar, Split, Segesta...) uključujući bivšega prvaka (Zagreb) HNL-a.

Situacija s Četvrtom NL NS Rijeka  malo je drugačija budući da je druga međužupanijska liga umjetna tvorevina nastala dogovorom triju županijskih saveza u Središtu Rijeka.

Nisu sva središta u Hrvatskoj imala druge međužupanijske lige prije nego što se ove sezone prvi put počela igrati jedinstvena treća liga.

Za predstavnike istarskog županijskog saveza Četvrta NL NS Rijeka ove sezone postala je tehnološki višak zbog čega se nakon Svjetskog prvenstva u Kataru nastavljaju pregovori oko preustroja natjecanja u Središtu Rijeka.

Hoće li se Četvrta NL NS Rijeka preustrojiti ili ukinuti već iduće sezone teško je predvidjeti, sve ovisi od dogovora.

Izvjesno je da Četvrta NL NS Rijeka postaje besmislena ako je istarski klubovi više ne žele igrati u ovakvom sazivu.

Za razliku od istarskih klubova, nitko od primorsko-goranskih klubova još uvijek nema službene informacije o tome da na razini Međužupanijskog nogometnog odbora (MNO) Nogometno središte Rijeka od ljeta traju pregovori oko preustroja.

U ovom razdoblju samo je važno skupiti 14 potpisa za novu kandidaturu predsjednika županijskog saveza Damira Miškovića.

Predstavnici klubova bit će pravodobno obaviješteni kada će se održati Izborna skupština da ne zakasne dignuti ruke prilikom glasovanja.

Jedino tome služe!

Standings provided by SofaScore