IVICA DATKOVIĆ

Teško ćemo ponoviti 2004/05, ponosni smo na Marijana Kustića

Subota, 17. srpnja 2021. 16:52 Napisao/la  Igor Vranić

Trebamo vidjeti u kakvim ćemo uvjetima igrati pa tek onda pokušati napraviti nešto više u zadanim okvirima, kaže novi sportski direktor Novalje

Ivica Datković
Ivica Datković

Ivica Datković novi je sportski direktor Novalje!

Nekadašnji igrač prvoligaša Zadra i Pazinke, nakon završene igračke karijere vratio se u rodnu Metajnu, 12 kilometara udaljenu od Novalje.

U prvom mandatu gradonačelnika Novalje Ivana Dabe, Datković je bio stožerni stručnjak jedinog otočnog kluba koji je na vrhuncu igrao kvalifikacije za Prvu HNL.

Dabo je opet postao gradonačelnik, Novalja je opet postala četvrtoligaš, Datković je opet angažiran u klubu nakon što je zadnjih godina bio navijač:

- S obzirom na ono što sam vidio u nekim utakmicama, imamo potencijala! Ima u momčadi igrača, koji mogu igrati četvrtu ligu, ali trebaju nam pojačanja da bi mladi igrači mogli lakše stasati uz njih, kaže Datković.

Novalja dijeli probleme otočnih klubova, izmještenost otežava fluktuaciju igrača:

- Mi ćemo za početak nastojati angažirati igrače iz šireg riječkog okruženja, koji neće trebati trenirati s momčadi nego će dolaziti samo na utakmice doma i vani. Za sada se vrtimo u takvim okvirima, vidjet ćemo kasnije kako će se sve skupa odvijati, naglašava Datković.

Svih zanima kakvi su dogoročni planovi klupskih čelnika, koji su u sezoni 2004/05 postali prvaci druge lige i protiv Cibalije igrali kvalifikacije za plasman u prvu ligu:

- Za sada je plan ostati u četvrtoj ligi s obzirom da se sljedeće sezone sprema reorganizacija, trebamo vidjeti u kakvim ćemo uvjetima igrati pa tek onda pokušati napraviti nešto više u zadanim okvirima. Teško je očekivati da će se ponoviti sezona 2004/05, danas je situacija drugačija, kriza je svugdje prisutna. Nama je prioritet stvoriti uvjete je da se naši dečki afirmiraju, da steknu iskustvo kroz jaču ligu. Imamo dosta mladih igrača u klubu, pokušat ćemo iz naše škole iznjedriti kvalitetnu i mladu momčad za nešto više. Koliko više, o tom-potom, govori Datković.

Novalja uskoro ulazi u povijest hrvatskog nogometa kao prvi otočni klub koji je iznjedrio predsjednika HNS-a:

- Sigurno da smo ponosni da je Marijan Kustić kandidat za predsjednika HNS-a! U zadnjih petnaestak godina Marijan je od igrača i klupskog djelatnika, preko djelatnika županijskog saveza došao do pozicije da postane predsjednik HNS-a. Možemo se pohvaliti da je netko naš ostvario takvu karijeru, kaže Datković.

Ovih dana Toni Datković je otišao u SAD, novi stoper Real Salt Lakea vizu je čekao u Metajni:

- Sve skupa je trajalo četiri tjedna! Dugo je trajalo zbog njihovih mjera, u međuvremenu je trenirao samostalno. Kada je stigao u Salt Lake City odradio je testiranja, visinska razlika je dosta velika, zrak je rjeđi, ali je sve skupa vrhunski odradio. Priključio se momčadi, ne znam koliko će mu trebati da počne igrati. Kazao mi je jučer da je će biti u rosteru za iduću utakmicu, odradio je svega nekoliko treninga. Velika podrška mu je Damir Kreilach, koji mu stoji na raspolaganju u svemu dok se ne snađe. Kaže da je velika razlika u svemu, od svakodnevnog života, funkcioniranja kluba do uvjeta za treniranje, imaju jedanaest pomoćnih terena, dvije natkrivene dvorane, fitnes centar od tisuću kvadrata, prenosi Ivica američke impresije sina Tonija.