STEVICA RUSMIR

Kvalitetna priramida jedini je put za riječku košarku

Srijeda, 19. siječnja 2022. 22:37 Napisao/la  KS

Minimalno nas ima, ali temelj je solidan, što se i vidi kada možemo doći u ovaj rang među 12 u Hrvatskoj, kaže trener RI Basketa

Stevica Rusmir
Stevica Rusmir

Nakon što su dvije sezone otišle u vjetar zbog epidemioloških mjera uvedenih borbom protiv pandemije koronavirusa, Hrvatski košarkaški savez ove je sezone opet pokrenuo jedinstvenu mlađe kadetsku i kadestksu košarkašku ligu.

Riječki košarkaški bazen imat će samo jednog predstavnika u ovim dvjema ligama, mlađi kadeti Ri Basketa uspjeli su kroz kvalifikacije izboriti pravo nastupa u ligaškom nastupu turnirskog tipa.

Riječani će od petka do nedjelje biti domaćini jednog od turnira, na Kozali će tako igrati Pazin, zagrebački Medveščak i Laurus i, naravno, RI Basket.

Ri Basket u petak igra protiv Medveščaka (12 sati), u subotu protiv Larusa (16.30 sati), u nedjelju na Zametu protiv Pazina (10 sati).

- Mi smo predstavnici naše Županije, a još su se iz naše regije plasirali i Pazinjani. No, mi smo jedini iz ovog našeg bazena koji smo se uspjeli plasirati u jedinstvenu predkadetsku ligu, odnosno mlađe kadetsku. I to uz treninge na otvorenom igralištu na Delti i u dvorani na Nafti. Stvarno čestitam dečkima na ovom uspjehu, započet će Stevica Rusmir, trener mladih košarkaša RI Basketa.

Kaže Rusmir da je kod plasmana u ligu presudila činjenica da je nakon pauze uzrokovane COVID-19 pandemijom njegova momčad pokazala najveću energiju.

- Nekako nam se potrefilo da smo upravo zbog te energije i snage prošli ekipu FSV-a koja nam je  bila najveći konkurent. FSV je imao status favorita, ali smo ih u prvoj polufinalnoj utakmici pobijedili na veliku razliku i tada je postalo jasno da ćemo to biti mi. Jednostavno, dečki su se bacili na glavu, ostvarili velik uspjeh za RI Basket, ali i sebe nagradili. Sada će se moći ogledati s većim klubovima, s igračima svog godišta, da vide gdje su i šta su, nastavlja Rusmir.

Naravno da su Riječani daleko od nekakvih uloga favorita, već sama činjenica da su se našli u odabranom društvu za njih je veliki uspjeh.

- Kao trener sam razmišljao hoću li se pojačati i odlučio sam da to neću napraviti. Odlučio sam do kraja ispoštovati svoje igrače koji su izborili  plasman u ovu ligu, neka osjete taj najjači rang koji mogu osjetiti u svojim godinama. Svjestan sam da će neki isplivati, a neki će možda shvatiti da tu baš i ne pripadaju, ali mislim da ne bi bilo fer da te igrače nisam nagradio za njihov odnos prema radu i uloženi trud, dodat će Rusmir.

Grad Rijeka spao je na četiri košarkaška kluba, uz RI Basket tu su i FSV, Zamet i Kvarner 2010.

Zamet ima košarkaški vrtić i školu košarke, FSV ima sve uzraste, u RI Basketu je škola košarke, dječaci i mlađi kadeti, u Kvarneru 2010 kadeti, juniori i seniori.

Jedine dvije riječke seniorske ekipe dolaze iz Kvarnera 2010, koji igra u Prvoj ligi s prvom momčadi i Drugoj ligi s momčadi nazvanoj Kvarner Junior.

U riječkoj košarkaškoj piramidi trenutačno su RI Basket i Kvarner 2010.

- Prihvatili smo suradnju s KK Kvarner 2010, na neki način smo postali njihov temelj. Mi imamo školu košarke, dječake i mlađe kadete, a onda naši igrači odlaze u Kvarner 2010 koji ima kadete, juniore, seniore. Mislim da je to jedini ispravan put za sve riječke klubove, kao i za Kvarner 2010 koji mora poštivati te male klubove koji će raditi za njih. Stvaranje nekih novih seniorskih klubova, trošenje novaca kojih nema i uzimanje termina kojih nema, nema nikakvog smisla. Minimalno nas ima, ali temelj je solidan, što se i vidi kada možemo doći u ovaj rang među 12 u Hrvatskoj. Mislim da je kvalitetna priramida jedini put za riječku košarku, to bi nas jedino moralo zanimati. Prestanimo više s tim pričama tko je tko, uostalom dovoljno je pogledati koliko je klubova bilo unazad dvadeset godina, a koliko ih ima danas. Mi koji smo opstali nakon ovog COVID-a stvarno smo dokazali da nam je stalo do košarke našeg grada, ima zanimljive djece i u jednom pravom dogovou možemo imati puno bolju košarku. U ozračju dobre suradnje, želim naglasiti da nam se priključio trener Robert Jurković koji će sigurno svojim iskustvom, kako na klupskom tako i u radu s mladim hrvatskim reprezentacijama, donijeti kvalitetu više u razvoju naših igrača, a nadam se i u budućnosti biti s nama. govori Rusmir.

Mlađi kadeti Ri Basketa

ribasket