Ri Basket u EYBL, U-15 selekcija igra završnicu elitnog europskog natjecanja

Četvrtak, 25. kolovoza 2022. 12:10 Napisao  I. V.

Želimo dignuti rejting našim igračima sudjelovanjem u natjecanju koje nitko nije igrao na Riječkom prstenu, kaže trener Stevica Rusmir

U-15 selekcija Ri Basketa u europskoj eliti
U-15 selekcija Ri Basketa u europskoj eliti

Mlađi kadeti KK-a Ri Basket kao selekcija Grada Rijeke kvalificirali su se u Europsku košarkašku ligu mladih (EYBL)!

Prvi put u povijesti riječke košarke jedna U-15 selekcija igra završnicu elitnog europskog natjecanja.

Europski projekt Ri Basketa u hrvatskoj košarci može se usporediti jedino sa sličnim projektom KK-a Cibona, koja u istom natjecanju sudjeluje s U-17 selekcijom.

- Budući da godinama radimo s mlađim kategorijama, znamo da postoji europska liga o kojoj smo do nedavno mogli samo sanjati. Osjetili smo potencijal generacija 2008. i 2009. godišta, riječ je o vrlo darovitoj generaciji koja će imati priliku igrati na vrhunskom nivou u svom uzrastu. Nadam se da će to mlade igrače potaknuti da se još ozbiljnije bave košarkom, pa da opet dobijemo kvalitetne riječke igrače, prvo za Kvarner 2010, a onda i za nešto više. To nam je cilj! Ne razmišljamo samo o klupskim ciljevima nego o interesu svih klubova iz naše regije, kaže trener Stevica Rusmir.

Podatak da će selekcija Ri Basketa igrati European Youth Basketball League (EYBL) sa stanovišta riječke košarke zvuči bombastično:

- Pa i jest donekle bombastično! Hrvatsku košarku zastupamo samo Cibna i mi, mislim da ostali klubovi izbjegavaju takve lige zbog financijskih razloga. Liga je otvorena, možete se slobodno prijaviti, ali treba proći filter. Mi smo igrali na turniru u Budimpešti, gdje su predstavnici europske lige vidjeli da imamo dovoljno kvalitetan roster. Igrat ćemo u skupini s devet momčadi protiv predstavnika Turske, Slovačke. S. Makedonije, Crne Gore, Mađarske... U drugoj skupini su Litva, Španjolska, Francuska.... Završnica se igra turnirski, nastupamo na dva tunira, prvi se održava u listopadu u Debrecenu, drugi se održava u veljači u Tivtu. Završnica se održava negdje u travnju, ne zna se lokacija, govori Rusmir i ističe sljedeće:

- Svakako treba naglasiti da je ovo veliki projekt, želimo dignuti rejting našim igračima sudjelovanjem u natjecanju koje nitko nije igrao na Riječkom prstenu. Mislim da mladi riječki igrači zaslužuju ovakve projekte, zaslužuju da im omogućimo igrati na ovakvim turnirima pa da ih onda jednog dana kritiziramo s razlogom. Ovako ih kritiziramo bez razloga, poručuje Rusmir.