MAURO VELJAČIĆ U profesionalnoj košarci više nisam vidio smisla

Srijeda, 30. prosinca 2020. 13:53 Napisao/la  KS

Previše sam truda uložio u košarku, a nije mi se vraćalo onako kako sam ja to zamislio i htio, kaže najpoznatije košarkaško ime među drugoligašima

Mauro Veljačić sa suigračima iz Crikvenice
Mauro Veljačić sa suigračima iz Crikvenice

Mauro Veljačić definitivno je najzvučnije košarkaško ime među drugoligašima.

Prošle godine je igrao u Splitu, ove je pokretačka snaga Crikvenice, koja je ambiciozno otvorila drugoligašku sezonu i onda bila prinuđena stati zbog novonastalih okolnosti oko pandemije koronavirusa.

- Nismo imali sreće, složili smo super ekipu, mladi dečki su napredovali, malo smo se uigrali, došla su dva pojačanja Perić i Zorić, odlučili smo ići na rezultat i na kraju nam se dogodilo što se dogodilo. Ove okolnosti su nas zaustavile.

Mauro je prošlu sezonu završio u Splitu, a onda je donio veliku životnu odluku.

- Odlučio sam da se neću baviti profesionalnom košarkom. Iskreno, više nisam vidio nikakvog smisla u tome, nisam u tome više uživao. Previše sam truda uložio u košarku, a nije mi se vraćalo onako kako sam ja to zamislio i htio.  Osim toga, moji su ušli u jedan obiteljski posao vezan uz ugostiteljstvo, a ja sam se u tome preopoznao. Nisam od onih što će se zavaravati i govoriti da sad igram košarku. Rekao sam sam sebi ili ću igrati kako treba i biti adekvatno plaćen ili se time neću baviti, iskren je nekadašnji košarkaš Kvarnera, Nevezisa, Splita, koji je karijeru počeo i očito će je i završiti u Crikvenici.

Crikvenica mu danas dođe kao pravi ispušni ventil.

- Meni je to sada prava uživancija. Preko sezone se dosta radi i nedostaje mi malo te sportske aktivnosti. Ovo je zbog zdravlja. I super mi dođe. A vidim da i mladim dečkima puno znači da malo vide kako bi to trebalo izgledati, koliko čovjek mora biti ozbiljan, kako se radi na treningu, kako se pristupa utakmicama, nastavlja 28-godišnji branič.

Veljačić kaže da je zadovoljan kako mlade crikveničke košarkaške snage upijaju njegovo znanje.

- Dobri su, upijaju svi. Baš mi je zbog toga i žao što smo stali s natjecanjem, naši su mladi igrači počeli odlično igrati, imaju dobru minutažu, vidi se napredak na njima. I njih je sada ovo dosta zeznulo.

Iz jednog košarkaškog svijeta Mauro Veljačić ušao je u jedan sasvim drugi košarkaški svijet.

- Igrao sam već A-2 ligu, jednu ili dvije sezone. Znao sam kako je to izgledalo iz onih prijašnjih dana, naravno da se ovo ne može uopće uspoređivati s onim gdje sam bio. Profesionalizam je samo treniranje, skauting, odigravanje utakmica. Neusporedivo je s ovim u tome, pa tako i u kvaliteti. Ali vidim da ima potencijala, dečki s kojima igram imaju žicu, ali put će im biti jako težak budu li se željeli time baviti. Ako si u mlađim kategorijama u reprezentaciji i automatski si u nekom jačem klubu imaš strašno bolju startnu poziciju za uspjeti. Ako budu krenuli iz Crikvenice tim putem bit će im teško, trebat će im puno više godina da dođu na određenu razinu, ali se može. Samo u glavi moraju biti čvrsti. Možda ne zvučim poticajno, ali to je tako,  nastavlja Veljačić.

Mauro je zadovoljan ovim što mu košarka trenutačno nudi, osim toga i ambicije u klubu nisu se promijenile s obzirom na čitavu ovu situaciju, kada natjecanje iznova krene, a svi su uvjereni da hoće, Crikvenica će i dalje juriti prvo mjesto i eventualnu promociju u viši rang.

- Naš trener Dragojević je dosta ambiciozan po tom pitanju. Ja volim da je dobar rezultat, ali sam više nekako pasivan po tom pitanju. Naravno, dok ne dođe utakmica, zaključit će Veljačić.